Petua2 Kecantikan Ketika Berdemo

Kecantikan kulit/penampilan
1. Pakai 'sun block' atau topi besar
2. Jangan pakai 'make-up', nanti bila berpeluh muka jadi gatal2 dan/atau mencair. Kalau nak pakai juga, sila bawa 'oil blotter' sendiri. Unit Amal dan GMI tak sediakan 'oil blotter' dalam 'First Aid Kit'. Juana kata, yang penting jangan mengada-ngada pakai maskara sebab gerenti meleleh
3. Kalau boleh elakkan pakai kain pengikat kepala kat dahi, nanti muka jadi belang2 kalau cuaca panas
4. Ikat rambut. Lagi tips dari Juana->jangan ngada-ngada nak jadi stylo konon tapi peluh meleleh kat tengkuk. Lagipun kalau hujan, rambut yang di'blow' tak rosak dan kau tak akan nampak macam nenek kebayan
4. Pakai baju yang serap peluh dan sopan yang menutup apa-apa yang perlu. Kalau badan jadi belang2, jangan salahkan penganjur :p
5. Pakai kasut, kalau boleh kasut sukan atau kanvas supaya kulit kaki tak melecet sebab kena jalan jauh. Elakkan dari memakai selipar, lebih2 lagi kalo kuku tu dah penat 'pedicure' macam aku. Nanti patah, nangis :p
6. Bila dihambur cecair kimia, simbah kulit yang terkena cecair dengan air, tapi JANGAN LAP/SAPU dengan tangan, lebih2 lagi di bahagian muka. nanti melecet. simbah je 'splasssh' camtu dengan banyak pastu biarkan. kalau rasa pedih2, letak ubat gigi atas ia untuk kasi sejuk. Dan, kumam sedikit garam kerana anda akan merasa kehilangan tenaga bila terkena cecair kimia dan gas pemedih mata
7. Bila gas pemedih mata dilepaskan, guna tuala kecil yang basah untuk tekup muka terutama di bahagian mata. kalau mata rasa pedih, JANGAN GOSOK sebab nanti akan lebih merah.

Kecantikan perangai
1. Sila bawa beg plastik kecil untuk buang sampah. JANGAN kotorkan alam sekitar
2. Kalau boleh, jangan merokok ketika perhimpunan kerana akan mengganggu orang lain
3. Ikut arahan pemimpin perhimpunan
4. Jangan jadi 'agent provocateur' atau bila diprovokasi, diam dan biarkan je. Barulah nampak 'cool'
5. Jangan bawa barang2 berupa senjata walaupun ia adalah alat permainan (kerana ia boleh disalahanggap. Aku malas tul nak bela orang yang kesalahannya macam ni)
6. Berhimpun dengan berhemah. Jangan main tolak2
7. Bagi keutamaan pada kenderaan yang lalu lalang dan jangan melintas sesukahati. Jangan biarkan orang menyampah dengan anda dan tak suka bila anda lakukan perhimpunan di masa akan datang sebab menyakitkan hati
8. Jangan bersembang ketika pimpinan berucap. Tak sopan dan mengganggu orang lain
9. Pastikan tempat perhimpunan bersih ketika bersurai.

4 komen:

Tanpa Nama berkata...

aku bangga dengan kau..

keep it up!!!

meorpestajiwa

Isa bin Salim berkata...

Aku tengok dalam youtube, macam kamu je yang kena tangkap. Harap bukan. Apapun, salut.

Sang Kerengga Kala berkata...

aku pakai topi nyonya sayur tu... lebeh murah dr sunblock...

OrangGilak berkata...

meor: bukan patut marah ke?
isa: malangnya, itulah aku. sigh~
kerengga: hahah betul