Idea yang Tak Praktikal

Kalau kita boleh bercuti dari berfikir, aku akan jadi orang pertama yang isi borang permohonan.

Kalau kita boleh ponteng dari kehidupan, aku akan jadi orang pertama yang buat.

Kalau kita boleh buat keputusan tanpa fikir perasaan orang lain, akulah si setan itu.

Aku

mahu

masa

untuk

diri

sendiri.

Langkah pertama: Berhenti kerja.
Langkah kedua: Pergi jauh2.
Langkah ketiga: Jangan balik.

Tapi.

Kalau tak kerja, siapa nak bayar sewa rumah, kereta, PTPTN aku???

Ada sesiapa mahu jadi bapa gula saya? (Tolong. Jangan. Balas. Soalan. Ini.)

Is it a crime being an idealist?- Soe Hok Gie, dalam diarinya ''Catatan Seorang Demonstran".

8 komen:

rahmat haron berkata...

is not a crime to be an idealist...but it is the crime that make you to be an idealist

amicus curiae berkata...

buat jeeeeeee

u-en berkata...

kena cari kerja guaman di barbados, st kitts, bermuda, dll (yg tradisi common law punya). pro bono pun takpe kerana ada banyak buah kelapa yg boleh dimakan, dimasak sampai cair cahayabulan (moonshine) dan dijual kepada pelancong2 bergembira samada org putih, jepun, malaysia, etc.

bila dah buta dan nak saman, fail la countersuit alleging criminal defamation sama dia. lepas tu pasti naik pangkat jadi AG, CJ.

aku berkata...

itu gayenye cam jiwa kacau je..
hahaha..

OrangGilak berkata...

rahmat: cukuplah. aku sudah cukup serabut ni.
amicus: akan dipertimbangkan.
u-en: makan kelapa byk sangat, nanti sakit perut. tapi idea barbados dan bermuda itu adalah sangat menarik.
kau: ha ah

juanajaafar berkata...

i've been looking for Catatan but the distributor says it's out of print. where did you get your copy?!

tali kasut berkata...

aku mau tetap tak sama ngan aku mampu. :P

OrangGilak berkata...

juana: kopi satu, aku beritahu
tali: :p