Sedih

Hari ini ulang tahun ke-61 Hartal Se-Malaya. Satu kebetulan, Ketua Angkatan Wanita AWAS, Shamsiah Fakeh pula meninggal dunia pagi tadi. Aku dapat tahu daripada Din Petai pada pukul 12 lebih. Masa tu, aku baru pulang dari Mahkamah Shah Alam menuju je ofis. Sampai di ofis, aku cuba untuk menyibukkan diri dengan membuat kerja yg deadlinenya esok, tapi aku tak boleh.

Maka aku pon hubungi Black, dan kata aku mau pegi. Lepas tu hubungi bos, kata mau pegi pengebumian. Lepas tu hubungi Black balik, tanya nak jumpa kat mana. Black kata naik kereta aku lah senang, dan minta aku menyimpang separuh jalan untuk ambil kawan kami, Isham.

Kenapa agaknya aku beria2 nak ke pengkebumian arwah Shamsiah Fakeh? Selain daripada hakikat bahawa beliau seorang lagenda, sebab2 lain adalah seperti di bawah:-

a. beliau kawan baik arwah atok dan wanku (ya... atok dan wanku 'satu grup' dgn beliau)
b. beliau contoh wanita berani. Kalau aku sultan, dah lama dapat Tun dan Panglima beliau ni. (Sultan tau, bukan Yang Dipertua Melaka)
c. aku setuju dgn beliau, iaitu kalau nak menentang penjajah, biar habis2an dan berdarah2an. Kalau tak, memang penjajah takkan reti bahasa. Tgklah sekarang, org kita pulak yang dah tak reti bahasa.
d. beliau salah sorang susuk yang buat aku tak percaya lagi dgn buku sejarah sekolah.
e. kesimpulannya, beliau best.

Aku sedih dan terkilan sebab tak dapat meluangkan masa melawat beliau ketika beliau terlantar di hospital, walaupun aku telah lama dimaklumkan (siap ada alamat dan no. bilik wad, okay? ya, sila tampar saya sekarang). Aku rasa diri sendiri sangat jahat. Tengok wayang, ada masa pula. Pegi makan kat telawi, ada masa pulak. Tapi bila nak melawat 'a living legend' yang sedang sakit, seribu dalih pulak.

Dalam perjalanan menuju ke tenpat pengkebumian, Black beritahu aku, yang semalam dia baru je menziarahi seorang 'living legend' dengan kawan2 kami yg lain. Aku tanya alamat 'living legend' tersebut, supaya aku boleh menziarahi beliau selagi ada kesempatan. Black beritahu alamatnya, dan rupa-rupanya 'living legend' tersebut tinggal dengan anaknya, betul2 di belakang rumah ayahku di USJ Subang. Kalau buka tingkap belakang rumah, dah boleh nampak. Beliau tinggal di sana bertahun2 dah. Tak guna punya jiran la aku ni.

Ya, sila tampar saya sekarang.



atas:sementara menunggu jenazah disembahyangkan-rahmat, aku, isham dan din
tengah: dimasukkan ke dalam van- 3 dari kiri belakang ialah Dr. SyedHusin
bawah: siap untuk dikebumikan-belakang ialah syukree aka pokok
(gambar2 oleh Black)

3 komen:

Fiquelicious berkata...

pung pang...
aku baru teringat nak melawat beliau di hospital beberapa hari yang lepas bersama Syukree.

tapi,
:(

tak sempat.

tampar aku skali.
haha

...but I digress berkata...

innalillah wa inna ilahi rajiun..

mcm baru2 ni je aku dgr kau cerita pasal dia......

Hatiku berkata...

kenapa aku aka pokok? bila plak aku join green peace? SF memang best. cucu dia pun best :P