Jangan Jadi Pembenci

Sejak akhir-akhir ini negara kita telah dilanda oleh sebuah penyakit yang berbahaya. Penyakit ini, jika tidak dibendung, dijangka akan merebak dengan cepat dan memusnahkan sel-sel logik dan rasional di dalam otak kita. Kepantasan pemerebakan ini semakin menjadi-jadi dengan campur tangan dan dorongan daripada parti-parti politik, samada parti politik kiri dan kanan.

Penyakit ini namanya kebencian.

Benci terhadap etnik lain.
Benci terhadap agama lain.
Benci terhadap bangsa lain.
Benci terhadap gender lain.
Benci terhadap jantina lain.
Benci terhadap orang yang mempunyai pandangan lain.
Benci terhadap ideologi orang lain.

Benci, benci dan benci.

Orang yang membawa virus kebencian ini dirujuk sebagai pembenci. Bagaimana hendak mengesan simpton pembenci?

Pertama, pembenci memulakan hujah dengan menuding jari. Sebelum mencari-cari dalil, mereka akan terlebih dahulu menghukum dan memberi label.

Kedua, pembenci biasanya merupakan orang yang mempunyai pengetahuan yang terhad. Mereka tidak ada masa untuk membaca. Atau mungkin mereka malas membaca. Makanya mereka akan sering tersilap fakta. Malah, nama orang yang mereka benci juga mereka tidak boleh sebut dengan betul. Pembenci jenis ini, selain daripada individu dan parti politik, mereka juga boleh didapati dalam bentuk media massa.

Ketiga, pembenci hanya menggunakan ruang demokrasi untuk diri mereka sendiri dan bukannya untuk rakyat jelata. Contohnya, mereka akan menggunakan hak mereka untuk berhimpun untuk menyuarakan kebencian mereka terhadap hak asasi golongan yang lain.

Keempat, pembenci akan mula menyerang peribadi orang-orang yang berbeza pendapat dengan mereka tanpa berdebat secara rasional. Mereka akan mudah naik darah dan menggunakan kata-kata kesat.

Adakah anda mempunyai simpton-simpton yang dinyatakan di atas? Bagaimana untuk mengubatinya?0 komen: